Ο 12λογος των Γονέων & κηδεμόνωv, των παιδιών
της Ακαδημίας Στίβου του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ
1. Καλό είναι να μη θεωρείτε εσείς και να μην μεταφέρετε στο παιδί την εντύπωση ότι πηγαίνει σε «παιδότοπο» ή κάνει κάτι αναγκαστικά για να «κλείνει» τις ώρες του ή να «ελευθερώνει» τις δικές σας, επειδή δεν έχετε τρόπο να είστε μαζί του.
2. Σκόπιμο και ωφέλιμο είναι να αντιλαμβάνεται το παιδί ότι πηγαίνει σε μια ευεργετική δραστηριότητα, να γνωρίσει ένα άθλημα, να μάθει χρήσιμα πράγματα για τη σωματική άσκηση, την υγεία και τον αθλητισμό.
3. Αποφύγετε να δείξετε στο παιδί ότι είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στις «ακαδημίες» επειδή πληρώνετε κ.α. Το σωστό είναι να αισθάνεται ότι πηγαίνει να χαρεί, να δοκιμάσει τις ικανότητές του, να προσπαθήσει μαζί με άλλα παιδιά να κάνει μερικά ευχάριστα πράγματα, όπως λ.χ. να τρέχει σωστά, να ελέγχει την αναπνοή του, να πηδάει ένα εμπόδιο ή ένα ύψος, κ.α.
4. Αποφύγετε τον πειρασμό να προσπαθείτε μέσα από τα παιδιά να εκτονώσετε δικά σας απωθημένα ή λάθη, προσωπικές σας αδυναμίες ή απογοητεύσεις κ.α.
5. Επιβραβεύστε και στηρίξτε την προσπάθεια των παιδιών κάθε στιγμή, όχι μόνο την επιτυχία σε έναν αγώνα, μια άσκηση ή ένα τεστ που θα κάνουν οι προπονητές.
6. Δίνετε στα παιδιά θάρρος να δοκιμάζουν κάτι άγνωστο, που όμως τους προσφέρεται με ασφαλή τρόπο, να προσπαθούν και να μην εγκαταλείπουν αν κάτι δεν κάνουν καλά ή και δεν μπορούν καθόλου…
7. Αποφύγετε κάθε παρατήρηση, κριτική, επίπληξη, αρνητική λέξη ή συμπεριφορά που κάνει τα παιδιά «υπόλογα» και τους προκαλεί απογοήτευση, φοβία ή ακόμη και ενοχή!
8. Όταν παρακολουθείτε προπονήσεις ή τεστ χειροκροτείστε και τονώστε τα παιδιά ό,τι κι αν κάνουν, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να τα κριτικάρετε ή να δείχνετε σημάδια δικής σας απογοήτευσης και φυσικά μην παρεμβαίνετε με συμβουλές σε εκείνα ή υποδείξεις / απαιτήσεις στους προπονητές!
9. Αποφύγετε τις τεχνικές υποδείξεις στα παιδιά, την πίεση να κάνουν κάτι πιο σωστά ή να κερδίσουν σε έναν αγώνα, τεστ κ.α. Η δική σας αυτοεκτίμηση για τις επιτυχίες ή αποτυχίες σας στον αθλητισμό, για όσα δεν κάνατε κ.α. στα νιάτα σας δεν κερδίζεται μέσα από την προσπάθεια και τις δυνατότητες του παιδιού σας.
10. Θυμίζετε τακτικά στο παιδί την πραγματική αξία της συμμετοχής του στο άθλημα και στην αθλητική κοινότητα / ομάδα που μετέχει, αποφύγετε να δείχνετε υπερβολικό ενδιαφέρον και ανησυχία για το αποτέλεσμα που έχει και μη κρίνετε εκείνο ή τη δουλειά των προπονητών.
11. Είναι λάθος να δίνετε στο παιδί την εντύπωση ότι είναι αθλητής, που έχει υποχρέωση να φέρνει εις πέρας ένα πρόγραμμα και να έχει στόχους ή να ξεπερνά όρια κ.λπ. Είναι αρκετό να αισθάνεται ευχαρίστηση γιατί κάνει κάτι με τη θέλησή του, γιατί παίζει, ασκείται, μαθαίνει κάτι διαφορετικό.
12. Αποφύγετε με κάθε τρόπο οποιεσδήποτε αναφορές για μελλοντική αξιοποίηση του αθλητισμού για σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση ή απόκτηση χρημάτων και άλλων υλικών ωφελημάτων!
Και μια τελευταία συμβουλή:
Προσπαθήστε να πάτε με τα παιδιά σας – έστω για μια φορά – σε αγώνες (στίβου)… Όχι αναγκαία ανδρών –γυναικών, αλλά και μικρότερων κατηγοριών… Προσπαθήστε όταν δείχνει κάποιους καλούς αγώνες η τηλεόραση να παρακολουθήσετε (έστω κάποια ώρα…) και ειδικά όταν αγωνίζονται Έλληνες πρωταθλητές κ.α. Οι εικόνες αυτές θα περάσουν με θετικό τρόπο στο μυαλό των παιδιών, θα γίνουν αντικείμενο σκέψεων και ίσως και μεταξύ σας συζητήσεων… Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν ένα κίνητρο να αγαπήσουν τα παιδιά το άθλημα, αλλά και να καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που προσπαθούν να μάθουν στην «ακαδημία»! Εξηγήστε τους (αν γνωρίζετε) τα βασικά στοιχεία των αγωνισμάτων / κανονισμών ή προτρέψτε τα να ρωτήσουν τους προπονητές σχετικά με οποιαδήποτε απορία ή ερώτημα τους δημιουργείται κατά την παρακολούθηση αγώνων…
Από την δική μας πλευρά, ευχόμαστε καλή σχολική και αθλητική χρονιά γεμάτη υγεία και επιτυχίες για μικρούς και μεγάλους!!!
……….
Ο 12λογος γράφτηκε από τον φίλο του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, γνωστού δημοσιογράφου και αθλητικού στελέχους στίβου, του Γιάννη Μαμουζέλου
Πρόκειται για 12 συμβουλές προς τους γονείς των μικρών αθλητών μας οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν πιο όμορφη και αυθεντική την αθλητική εμπειρία τους με απώτερο σκοπό να αγαπήσουν τον αθλητισμό ως άθλημα αλλά και ως τρόπο ζωής…
Πρόκειται για έναν 12λογο που προέκυψε από την πολυετή και πολυεπίπεδη ενασχόληση του με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον Στίβο…