“Zήσε τον μύθο της Μαρώνειας” 5η Πεζοπορική Διαδρομή ΔΡΟΜΕΑ

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί στην 5η του πεζοπορική διαδρομή με τίτλο

«ζήσε τον μύθο της Μαρώνειας»

Κυριακή 9/2/2020

 

Υστέρα από την πολύ επιτυχημένη εναρκτήρια πεζοπορία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ για το 2020 για παιδιά, στον καταρράκτη του Άβαντα, ήρθε και η στιγμή για τους ενήλικες να ζήσουν την δική τους μοναδική εμπειρία πεζοπορώντας.

Η διαδρομή που επιλέχτηκε αυτή την φορά είναι ξεχωριστή  καθώς όχι μόνο εισαγάγει τους ενήλικες στην μαγεία της πεζοπορίας με επακόλουθο την ευεξία, αλλά προάγει παράλληλα την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία του τόπου που θα επισκεφθούν. Προορισμός η ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας.

Η περιοχή, πέραν του μοναδικού κάλους της, ένας συνδυασμός  βουνού και θάλασσας,  αιωνόβιων ελαιόδεντρων που φυτρώνουν ανάμεσα από γρανιτένιους ογκόλιθους έχει να αναδείξει και σημαντικότατα ευρήματα του πολιτισμού που άκμασε στην περιοχή 5ου-4ου αι. π.Χ.

Πιο συγκεκριμένα θα ακολουθηθεί ο παραλιακός χωματόδρομος Μαρώνειας – Πετρωτά, ο οποίος ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε 6 και κατά την πορεία του οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Στην αρχή της διαδρομής έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος, ενός Ιερού (4ος αι. π.Χ.) μέσα στο οποίο βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Η πρώτη στάση της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, η κατασκευή του οποίου  ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θηριομαχίες και η  χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 2.500 θεατές.

Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί ανάμεσα από ελαιώνες και την ασταμάτητη θέα, προς το Θρακικό πέλαγος, στην περιοχή της Μαρμαρίτσας-Σύναξης.  Λίγο παρακάτω η πινακίδα  «Οδύσσειο Ρείθρο» θυμίζει την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, ο οποίος επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά το πέρας του Τρωικού πολέμου πραγματοποιεί την πρώτη στάση του στο λιμάνι της Μαρώνειας.  Ο Οδυσσέας αποφασίζει να τιμωρήσει τους κατοίκους  της και να καταστρέψει την πόλη, καθώς ήταν σύμμαχοι με τους Τρώες. Το «Οδύσσειο Ρείθρο» είναι μια μικρή ρεματιά  (ρείθρο = ρέμα) που συνδέει την πόλη με την θάλασσα. Εδώ αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας  και ξεκίνησε για να κατακτήσει την γη των Κικόνων.

Η διαδρομή θα καταλήξει στην παραλία των Πετρωτών, καλύπτοντας συνολικά περίπου 12 χλμ πορείας. Εκεί οι πεζοπόροι αφού απολαύσουν  για μια τελευταία φορά τη μαγευτική θέα του τοπίου θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, θα μεταφερθούν στο χωριό της Μαρώνειας και  εκεί θα τους περιμένουν και  άλλες εκπλήξεις!

Στην Μαρώνεια λοιπόν, οι πεζοπόροι μας θα ζήσουν ξεχωριστές στιγμές, που θα τους προσφέρει ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Μαρώνειας «Ιππαρχία», ο οποίος και είναι συνεργαζόμενος φορέας στην δράση.

Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Δίκτυο Ορφέας.

Τέλος το κατάστημα V15 στην Κομοτηνή, παρέχει στους συμμετέχοντες της δράσης 10% έκπτωση σε όλα τα είδη του.

Χορηγοί επικοινωνίας, το Maximum FM, η εφημερίδα Γνώμη και η Ροδόπη Τηλεόραση.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ης ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

8:30 Αναχώρηση. Σημείο συνάντησης Αλεξ/πολης: Γήπεδο Φώτης Κοσμάς,

και Κομοτηνής: Σκλαβενίτης (πλησίον ΚΤΕΛ).

9:30 Άφιξη λεωφορείων στην Μαρώνεια. Εκκίνηση της Πεζοπορίας από την Μαρώνεια.

13:45 Άφιξη στα Πετρωτά. Αναχώρηση από parking Πετρωτών για Μαρώνεια με τα λεωφορεία.

14:00 Άφιξη στο χωριό Μαρώνεια. Υποδοχή στην πλατεία από τον Σύλλογο Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» με σπιτικές πίτες και κρασί.

Προαιρετική ξενάγηση στο περίφημο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μαρώνειας.

Προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Μαρώνειας (2 ευρώ είσοδος).

Υποδοχή στην ταβέρνα του Στράτου με χειροποίητο Μαρωνείτικο χαλβά.

15:00 Φαγητό στην ταβέρνα του Στράτου.

17:00 Αναχώρηση από Μαρώνεια.

18:00 Άφιξη στην Αλεξ/πολη και στην Κομοτηνή.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:

Σύνολο διαδρομής: 12 χλμ

Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες και 15 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια*

*Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις ενώ η διαδρομή ακολουθεί μόνιμα χωμάτινο φαρδύ δρόμο, κάνοντας το περπάτημα εύκολο.

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκεια της πεζοπορίας.

Θα πραγματοποιηθεί ένα διάλειμμα 15’ στη μέση της πορείας και 1-2 σύντομα διαλλείματα για νερό ενδιάμεσα.

Την πεζοπορία υποστηρίζει με την παρουσία στελεχών της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Υπεύθυνη αποστολής: Κική Τσακαλδήμη.

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

  1. Πλήρης ενημέρωση για οδηγίες-εγγραφές, από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.dromeasthrace.gr, στο fb, insta και στα τηλέφωνα επικοινωνίας.
  2. Η μετακίνηση θα γίνει με ναυλωμένα λεωφορεία, ένα από Αλεξ/πολη και ένα από Κομοτηνή .
  3. Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 15€ για ενήλικες και στα 12€ για παιδιά άνω των 12 ετών (με συνοδεία γονέα) (δεν περιλαμβάνεται στο ποσό το φαγητό στην ταβέρνα).
  4. Θα υπάρξει μέγιστος αριθμός συμμετοχής, που μόλις συμπληρωθεί, κλείνει η εκδρομή.
  5. Δήλωση συμμετοχής στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ στο Στάδιο Φώτης Κοσμάς, πίσω από την κεντρική κερκίδα, 50 μέτρα από την είσοδο (καθημερινές 5-8μμ), για τους κατοίκους Αλεξ/πολης.
  6. Δήλωση συμμετοχής για τους κατοίκους Κομοτηνής, στην ειδική φόρμα:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSen5_tWYl-wnUrg_lLJGH8Pr3E6AAq9R0gJWn4-WUvVTDPbJQ/viewform?vc=0&c=0&w=1
  7. Ο κάθε πεζοπόρος θα υπογράψει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, ανάληψη ευθύνης και υγείας, που θα  δοθεί από τον υπεύθυνο του Συλλόγου.
  8. Φροντίστε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω της μεταφορά με λεωφορείο για την μεταφορά της ομάδας στον χώρο εκκίνησης της πεζοπορίας. Δεν θα γίνουν δεκτές έξτρα συμμετοχές, εκτός λεωφορείων.
  9. Για εκτός Αλεξ/πολης, μπορείτε να εγγραφείτε στην φόρμα αφού έχετε πληρώσει την συνδρομή σας στην τράπεζα Πειραιώς, στον λογαριασμό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΦΕΑ

 (GR72 0172 3560 0053 5609 5506 493). Εάν γίνει η κατάθεση από άλλη τράπεζα υπάρχει έξτρα κόστος 4 ευρώ, που πρέπει να υπάρχει επιπλέον στην ίδια κατάθεση.

10. Οι φίλοι από Κομοτηνή μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και στο Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο-Δολιανίδη (Δημοκρίτου 7)

11. Aκυρώσεις-επιστροφές θα γίνουν δεκτές έως και την Πέμπτη το βράδυ 6/2.

 

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Σκοπός του τμήματος είναι να μυήσει το ευρύ κοινό της περιοχής στο πνεύμα ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής που περιλαμβάνει χρόνο στην φύση πεζοπορώντας αλλά και την γνωριμία με τη ζωή στο βουνό, τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και την καλύτερη κατανόηση του φυσικού μας κόσμου.

Επίσης στόχος του τμήματος  είναι η γνωριμία των παιδιών και εφήβων με την δραστηριότητα της πεζοπορίας ώστε να εξοικειωθούν από νεαρή ηλικία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όντας σε ένα βουνό, βελτιώνοντας τις ικανότητες και δεξιότητές τους ενώ παράλληλά αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.

Γίνετε μέλος του συλλόγου συμπληρώνοντας την φόρμα που θα προμηθευτείτε από τα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται εντός του σταδίου Φώτης Κοσμάς, στην Αλεξανδρούπολη.

 

Πεζοπορικός Εξοπλισμός Ελάχιστος Απαραίτητος Εξοπλισμός
Ελαφρά Ορειβατικά Υποδήματα και ιδανικάΕύκαμπτες Ορειβατικές Μπότες (να καλύπτουν τον αστράγαλο) X
Μικρό Σακίδιο Πλάτης X
Καπέλο Ηλίου X
Αντηλιακό X
Μπατόν
Αντιανεμικό-Αδιάβροχο X
Υδροδοχείο 1,5lt- 2lt συνολικά X
Γυαλιά Ηλίου X
Σκούφο – Γάντια X
2ο t-shirt και φόρμα (αλλαξιά) Χ
Ελαφρύ τζάκετ X
Ισοθερμικό X
Fleece X
Κάλτσες Συνθετικές Ορειβατικές X
Κολατσιό (πχ ξηροί καρποί, σοκολάτα, σάντουιτς κτλ) Χ
Ατομικό Φαρμακείο
Μακρύ παντελόνι (ιδανικά πεζοπορικό) Χ

 

*Οπού  «Χ» δηλώνεται η ανάγκη χρήσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού από όλους τους συμμετέχοντες.

 

 

ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ – DROMEAS THRACE

Athletic Club Alexandroupolis
Δημοτικό Στάδιο Φώτης Κοσμάς

ΤΚ.68100, Αλεξανδρούπολη

Τηλ. 6907605015, 6976976451

Τηλ. Κικής -6974632222

Email: dromeasthrace@gmail.com

web: www.dromeasthrace.eu

 

https://www.facebook.com/Δρομεας Θρακης

 

https://www.instagram.com/dromeasthrace/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *