O ποταμός Κομψάτος, στον Ίασμο, πρώτος πεζοπορικός προορισμός για τον ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

O ποταμός Κομψάτος, στον Ίασμο, πρώτος πεζοπορικός προορισμός για τον ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

Αγαπητοί φίλοι, νυν ή εν δυνάμει Πεζοπόροι, έρχονται καλά νέα.
Η πρώτη από τις 20 προγραμματισμένες για φέτος, Πεζοπορίες του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, είναι προ των πυλών. Ο ποταμός Κομψάτος, στον Ίασμο θα είναι ο πρώτος προορισμός μας, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, πεζοπορία που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και την Ομάδα Ορειβασίας του Πολιτιστικού.
Λάβετε θέσεις και πάμε.
Ποιος είναι προορισμός μας. Ο ποταμός Κομψάτος έχει συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα και πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης και καταλήγει στην λίμνη Βιστωνίδα. Η περιοχή του ποταμού είναι σημαντικός βιότοπος για ορνιθοπανίδα για 130 περίπου είδη πουλιών τα οποία έχουν παρατηρηθεί, ορισμένα από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ.
Στην έξοδο του ποταμού από την οροσειρά της Ροδόπης στην Θρακική πεδιάδα βρίσκεται το Οθωμανικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες. Το κυρίως τόξο έχει άνοιγμα 21,80 μέτρα και ύψος 12 μέτρα ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα 17 μέτρα. Είναι γέφυρα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής και χρονολογείται τον 17ο – 18ο αιώνα.
Στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού υπάρχουν προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες, όπως το βυζαντινό κάστρο του Πολύανθου και η παλαιοχριστιανική βασιλική ανατολικά του τοξωτού γεφυριού.
Στην διαδρομή εάν είμαστε τυχεροί θα δούμε άγρια άλογα, θα δούμε ότι έχει μείνει από τα ερείπια του χωριού Σύλιο, όπως και από μακριά ένα μέρος των Θρακικών Μετεώρων. Το μονοπάτι αυτό βγάζει στο χωριό Διχάλα, αφού πρώτα περάσει από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κάβος. Παλαιότερα από τον δρόμο περνούσαν μουλάρια, που τροφοδοτούσαν τα στρατιωτικά φυλάκια, στα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας.
Στην ευρύτερη περιοχή ζουν ζαρκάδια και πιο πάνω λύκοι.
Στο ποτάμι υπάρχει και ένα σπάνιο είδος πελαργού, ο μαύρος πελαργός και πιο βόρεια ο ασπροπάρης, ο μαυρόγυπας και τα όρνια που έχουν φωλιές στα Θρακικά Μετέωρα.

Η πεζοπορία μας θα γίνεται παράλληλα με το ποτάμι (ανάλογη του Νέστου), ενώ η διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά άνω των 12 ετών (συνοδεία κηδεμόνα πάντα). Το σύνολο της διαδρομής είναι 10 χλμ, τα οποία υπολογίζουμε να ολοκληρώσουμε σε 4-4,5 ώρες.
Η μετακίνηση μας θα γίνει με ΙΧ και το ραντεβού, θα είναι την Κυριακή 20/9 στις 9πμ στο χωμάτινο πάρκιγκ, δίπλα στην γέφυρα που βρίσκεται μεταξύ Ιάσμου και Πολυάνθου, όπου θα παρκάρουμε και θα είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού της πεζοπορίας μας.
Μετά την πεζοπορία, με τα ΙΧ θα μετακινηθούμε στο κέντρο του Ιάσμου(στην αυλή του Μουσείου Ιάσμου) όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, θα μας προσφέρει μπουφέ με τοπικά εδέσματα.
Όσοι επιθυμούμε στην συνέχεια μπορούμε να «συνεχίσουμε» σε τοπική ταβέρνα.

Στοιχεία της εκδρομής:
Σημείο συνάντησης: Πάρκιγκ δίπλα στην γέφυρα μεταξύ Ιάσμου-Πολυάνθου
Σύνολο διαδρομής: 10χλμ
Προβλεπόμενος χρόνος: 4,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Συμμετέχουν και παιδιά άνω των 12 ετών, παρουσία κηδεμόνα
Προαιρετικά κάφε-φαγητό στον Ίασμο, μετά το τέλος της πεζοπορίας.
Συμμετοχή: 8 ευρώ το άτομο – 15 ευρώ τα ζευγάρια – 20 ευρώ για τριμελής οικογένεια
Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
H δράση υποστηρίζεται για ακόμη μια φορά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Προεγγραφές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στην φόρμα:

όπως και στα γραφεία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, στο στάδιο Φ.Κοσμάς, κάθε απόγευμα 6-8μμ.
Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την ευθύνη υγείας τους, με υπεύθυνη δήλωση.

Υποσημειώσεις:
1. Όσοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο να το δηλώνουν, μήπως μπορούμε να μπαίνουν σε άλλα αυτοκίνητα.
2. Οι κάτοχοι Κάρτας Μέλους του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, θα έχει έκπτωση 10% σε κάθε πεζοπορία, όπως και τα προνόμια εκπτώσεων τοπικών επιχειρήσεων https://www.dromeasthrace.eu/%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%89%ce%bd/

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxKv6JP0-WWcxDVfFzIcZJBEpeWZ3Sni3DXYQkjJmu7AcrFQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Χάρτης περιοχής:

Ελάχιστος Απαραίτητος Πεζοπορικός Εξοπλισμός
Ελαφρά Ορειβατικά Υποδήματα και ιδανικά Εύκαμπτες Ορειβατικές Μπότες (να καλύπτουν τον αστράγαλο)
Μικρό Σακίδιο Πλάτης
Καπέλο Ηλίου
Αντηλιακό
Γυαλιά Ηλίου
Μπατόν
Αντιανεμικό-Αδιάβροχο
Υδροδοχείο 1,5lt- 2lt συνολικά
2ο t-shirt και φόρμα (αλλαξιά)
Κολατσιό (πχ ξηροί καρποί, σοκολάτα, σάντουιτς κτλ)
Μακρύ παντελόνι (ιδανικά πεζοπορικό)
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ:
Σκοπός του τμήματος είναι να μυήσει το ευρύ κοινό της περιοχής στο πνεύμα ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής που περιλαμβάνει χρόνο στην φύση πεζοπορώντας αλλά και την γνωριμία με τη ζωή στο βουνό, τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και την καλύτερη κατανόηση του φυσικού μας κόσμου.
Επίσης στόχος του τμήματος είναι η γνωριμία των παιδιών και εφήβων με την δραστηριότητα της πεζοπορίας ώστε να εξοικειωθούν από νεαρή ηλικία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όντας σε ένα βουνό, βελτιώνοντας τις ικανότητες και δεξιότητές τους ενώ παράλληλά αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.
Γίνετε μέλος του συλλόγου συμπληρώνοντας την φόρμα που θα προμηθευτείτε από τα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται εντός του σταδίου Φώτης Κοσμάς, στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ – DROMEAS THRACE
Athletic Club Alexandroupolis
Δημοτικό Στάδιο Φώτης Κοσμάς
ΤΚ.68100, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. 6907605015, 6976976451
Email: dromeasthrace@gmail.com
web: www.dromeasthrace.eu
https://www.facebook.com/Δρομεας Θρακης
https://www.instagram.com/dromeasthrace/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *