O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ πεζοπορεί και στον Βόρειο Έβρο. Γνωρίζουμε την μαγεία του Πενταλόφου στις 4 Οκτωβρίου

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ πεζοπορεί και στον Βόρειο Έβρο. Γνωρίζουμε την μαγεία του Πενταλόφου στις 4 Οκτωβρίου

Η 2η Πεζοπορική διαδρομή για τη νέα σεζόν, του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ ολοκληρώνει τους αρχικούς στόχους, για Πανθρακική εξερεύνηση των όμορφων διαδρομών της πατρίδας μας. Ο ΔΡΟΜΕΑΣ εκδράμει λοιπόν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Πεντάλοφο του Βορείου Έβρου, μιας μοναδικού κάλους περιοχής.
Το χωριό Πεντάλοφος ανήκει στον δήμο Ορεστιάδος, με 665 κατοίκους (επίσημα στοιχεία του 2011), με υψόμετρο 271 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους στους οποίους οφείλει και το όνομά του. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπες Τεπέ(τουρκικά πέντε λόφοι).Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κωνσταντινούπολη. Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (έως τη δεκαετία του 1920) υπήρξε έδρα δημαρχίας όπου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά.
Στον Πεντάλοφο βρέθηκε θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος πολιτισμός, με τρεις τάφους της υστεροελληνικής εποχής. Στο εσωτερικό του ενός τάφου βρέθηκαν υπολείμματα από την καύση του νεκρού και ένα σπάνιο ασημένιο διώβολο του Σπαραδόκου αδελφού του βασιλιά των Οδρυσσών Σιτάλκη, που χρονολογείται στα 445 – 435 π.Χ. και ακόμη αρκετά αντικείμενα, όπως τετράδραχμα.
Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα.
Στον Πεντάλοφο βρίσκεται το μεγαλύτερο εκτροφείο άγριων θηραμάτων στην Ελλάδα, το Ευρωθήραμα, όπου ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, και φασιανοί, αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς και εμπλουτίζουν βιότοπους και κυνηγετικές περιοχές.
Η πεζοπορία μας θα γίνει στην περιοχή Μπάρα-Γυαλιά, 10 λεπτά δυτικά από τον Πεντάλοφο και θα είναι 12.800μ κυκλικού δασικού δρόμου, με το ίδιο σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το καταφυγίου του συλλόγου στην θέση Μπάρα.
Η πεζοπορία μας θα γίνει με τις οδηγίες των μελών του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Ο Δρυμός».
Την επιμέλεια της δράσης έχει το Δίκτυο Ορφέας.

Το πρόγραμμα:
6.45 Αναχώρηση από την Κομοτηνή, λεωφορείο (σπαθί)
7.30 Αναχώρηση από Αλεξ/πολη, λεωφορείο (στάδιο Φώτης Κοσμάς)
Στάσεις στις ενδιάμεσες πόλεις, εάν υπάρχουν συμμετέχοντες πεζοπόροι
9.45 Άφιξη στον Πεντάλοφο – Καφεδάκι στο χωριό
(Χώρος συνάντησης όλων των πεζοπόρων της δράσης, με λεωφορείο και ΙΧ)
10.30 Αναχώρηση για την περιοχή Μπάρα-καταφύγιο του Περιπατητικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πενταλόφου «Ο Δρυμός».
10.45 Ξεκίνημα της πεζοπορίας
14.45 Ολοκλήρωση της πεζοπορίας – Stretching
15.00 Μετάβαση για φαγητό στο εκτροφείο Ευρωθήραμα, πλησίον του Πενταλόφου
17.00Αναχώρηση για επιστροφή Αλεξ/πολη

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Σύνολο διαδρομής: 12,8 χλμ
Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριoς*
*Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις ενώ η διαδρομή ακολουθεί δασικός δρόμος και μονοπάτι, κάνοντας το περπάτημα εύκολο.
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκειας της πεζοπορίας.
Θα πραγματοποιηθεί ένα διάλειμμα 15’ στη μέση της πορείας, πλησίον των συνόρων με την Βουλγαρία και 1-2 σύντομα διαλλείματα για νερό ενδιάμεσα.
Λίγο πριν την μέση της διαδρομής θα φτάσουμε στην περιοχή Γυαλιά, όπου και δούμε να αναστηλώνεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Την πεζοπορία υποστηρίζει υγειονομικά, με την παρουσία στελεχών της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Υπεύθυνη αποστολής: Κική Τσακαλδήμη.
Support: Δημήτρης Κωστόπουλος κ
Yπεύθυνος ασφάλειας: Κώστας Χαριτόπουλος

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
1. Πλήρης ενημέρωση για οδηγίες-εγγραφές, από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.dromeasthrace.gr, στο fb και instagram του συλλόγου και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 6974632222 και 6907931636.
2. Η μετακίνηση θα γίνει με ναυλωμένο λεωφορείο, με εκκίνηση την Κομοτηνή, για περιορισμένο αριθμό ατόμων (λόγω COVIT), αλλά και με ΙΧ.
3. Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 20€ το άτομο (38€ το ζευγάρι και 53€ με παιδί, από 12 ετών), για όλους όσους μετακινηθούν με το λεωφορείο του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ (δεν περιλαμβάνεται στο ποσό το φαγητό στην ταβέρνα). Όσοι μετακινηθούν με ΙΧ το κόστος ορίζεται στα 8€ το άτομο (15 το ζευγάρι και 20 ζευγάρι με παιδί, άνω των 12 ετών).
4. Για τα ενεργά μέλη του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, θα υπάρχει προτεραιότητα στις κρατήσεις και 10% έκπτωση.
5. Θα υπάρξει μέγιστος αριθμός συμμετοχής, που μόλις συμπληρωθεί, κλείνει η εκδρομή (λόγω COVIT).
6. Επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο άνω των 12 ετών παιδιά.
7. Δήλωση συμμετοχής στην ειδική φόρμα:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd5P8XmUuHCQ5gaJADXZcHtxwsg5uxkc7f-yf4CJK91MPriZQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&gxids=7757
8. Κάτοικοι της Αλεξ/πολη, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ στο Στάδιο Φώτης Κοσμάς, (καθημερινές 5-8μμ).
9. Ο κάθε πεζοπόρος υπογράφει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, ανάληψη ευθύνης και υγείας, που θα παραδοθεί στον υπεύθυνο του Συλλόγου (θα αποσταλεί στα email που θα δηλωθούν) ή θα συμπληρωθεί πριν την εκκίνηση της πεζοπορίας.
10. Η κράτηση σας ολοκληρώνεται αφού πληρωθεί η συνδρομή σας, στην τράπεζα Πειραιώς, στον λογαριασμό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΦΕΑ (GR72 0172 3560 0053 5609 5506 493). Εάν γίνει η κατάθεση από άλλη τράπεζα υπάρχει έξτρα κόστος 4 ευρώ, που πρέπει να το βάλετε επιπλέον στην ίδια κατάθεση.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ:
Σκοπός του τμήματος είναι να μυήσει το ευρύ κοινό της περιοχής στο πνεύμα ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής που περιλαμβάνει χρόνο στην φύση πεζοπορώντας αλλά και την γνωριμία με τη ζωή στο βουνό, τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και την καλύτερη κατανόηση του φυσικού μας κόσμου.
Επίσης στόχος του τμήματος είναι η γνωριμία των παιδιών και εφήβων με την δραστηριότητα της πεζοπορίας ώστε να εξοικειωθούν από νεαρή ηλικία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όντας σε ένα βουνό, βελτιώνοντας τις ικανότητες και δεξιότητές τους ενώ παράλληλά αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.
Γίνετε μέλος του συλλόγου συμπληρώνοντας την φόρμα που θα προμηθευτείτε από τα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται εντός του σταδίου Φώτης Κοσμάς, στην Αλεξανδρούπολη.

Ελάχιστος Απαραίτητος Πεζοπορικός Εξοπλισμός
Ελαφρά Ορειβατικά Υποδήματα και ιδανικά Εύκαμπτες Ορειβατικές Μπότες (να καλύπτουν τον αστράγαλο)
Μικρό Σακίδιο Πλάτης
Καπέλο Ηλίου
Αντηλιακό
Γυαλιά Ηλίου
Μπατόν
Αντιανεμικό-Αδιάβροχο
Υδροδοχείο 1,5lt- 2lt συνολικά
Σκούφο – Γάντια
2ο t-shirt και φόρμα (αλλαξιά)
Ελαφρύ τζάκετ
Ισοθερμικό
Fleece
Κάλτσες Συνθετικές Ορειβατικές
Κολατσιό (πχ ξηροί καρποί, σοκολάτα, σάντουιτς κτλ)
Μακρύ παντελόνι (ιδανικά πεζοπορικό)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *