O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών Την Κυριακή 1/11/2020

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών
Την Κυριακή 1/11/2020

Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη οικογενειακή πεζοπορία στην Αισύμη, ήρθε και πάλι η σειρά των ενηλίκων, να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Να ζήσουν τον ¨Μύθο της Μαρώνειας».
Η διαδρομή που επιλέχτηκε είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο εισαγάγει τους ενήλικες στην μαγεία της πεζοπορίας με επακόλουθο την ευεξία, αλλά προάγει παράλληλα την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία του τόπου που θα επισκεφθούν. Η περιοχή, πέραν του μοναδικού κάλους της, ένας συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αιωνόβιων ελαιόδεντρων που φυτρώνουν ανάμεσα από γρανιτένιους ογκόλιθους έχει να αναδείξει και σημαντικότατα ευρήματα του πολιτισμού που άκμασε στην περιοχή 5ου-4ου αι. π.Χ.
Πιο συγκεκριμένα θα ακολουθηθεί ο παραλιακός χωματόδρομος Μαρώνειας – Πετρωτά, ο οποίος βαδίζει πάνω το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε 6 και κατά την πορεία του οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.
Η πρώτη στάση της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θηριομαχίες και η χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 2.500 θεατές.
Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί ανάμεσα από ελαιώνες και την ασταμάτητη θέα, προς το Θρακικό πέλαγος, στην περιοχή της Μαρμαρίτσας-Σύναξης. Εδώ έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος, ενός Ιερού (4ος αι. π.Χ.) μέσα στο οποίο βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Λίγο παρακάτω η πινακίδα «Οδύσσειο Ρείθρο» θυμίζει την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, ο οποίος επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά το πέρας του Τρωικού πολέμου πραγματοποιεί την πρώτη στάση του στο λιμάνι της Μαρώνειας. Ο Οδυσσέας αποφασίζει να τιμωρήσει τους κατοίκους της και να καταστρέψει την πόλη, καθώς ήταν σύμμαχοι με τους Τρώες. Το «Οδύσσειο Ρείθρο» είναι μια μικρή ρεματιά (ρείθρο = ρέμα) που συνδέει την πόλη με την θάλασσα. Εδώ αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας και ξεκίνησε για να κατακτήσει την γη των Κικόνων.
Η διαδρομή θα καταλήξει στην παραλία των Πετρωτών, καλύπτοντας συνολικά περίπου 12 χλμ πορείας. Εκεί οι πεζοπόροι αφού απολαύσουν για μια τελευταία φορά τη μαγευτική θέα του τοπίου θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, θα μεταφερθούν στο χωριό της Μαρώνειας και εκεί θα τους περιμένουν και άλλες εκπλήξεις!
Στην Μαρώνεια λοιπόν, οι πεζοπόροι μας θα ζήσουν ξεχωριστές στιγμές, που θα τους προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρώνειας «Ιππαρχία», ο οποίος και είναι συνεργαζόμενος φορέας στην δράση.
Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Δίκτυο Ορφέας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
8:30 Αναχώρηση Λεωφορείων. Σημείο συνάντησης Αλεξ/πολης: Γήπεδο Φώτης Κοσμάς,
και Κομοτηνής: Σκλαβενίτης (πλησίον ΚΤΕΛ).
9:30 Άφιξη λεωφορείων στην Μαρώνεια. Εκκίνηση της Πεζοπορίας από την Μαρώνεια.
9.45 Επίσκεψη αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
13:45 Άφιξη στα Πετρωτά. Αναχώρηση από parking Πετρωτών για Μαρώνεια με τα λεωφορεία.
14:00 Άφιξη στο χωριό Μαρώνεια. Υποδοχή στην πλατεία από τον Σύλλογο Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» με τοπικά εδέσματα.
Προαιρετική ξενάγηση στο περίφημο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μαρώνειας.
Προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Μαρώνειας
15:00 Φαγητό σε ταβέρνα της Μαρώνειας και σε ταβέρνα του Αγίου Χαραλάμπους.
17:00-18:00 Αναχώρηση από Μαρώνεια.
18:00-19:00 Άφιξη στην Αλεξ/πολη και στην Κομοτηνή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Σύνολο διαδρομής: 12 χλμ
Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες και 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια*
*Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις ενώ η διαδρομή ακολουθεί μόνιμα χωμάτινο φαρδύ δρόμο, κάνοντας το περπάτημα εύκολο, στο μεγαλύτερο κομμάτι με θέα την θάλασσα.
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκεια της πεζοπορίας.
Θα πραγματοποιηθεί ένα διάλειμμα 15’ στη μέση της πορείας και 1-2 σύντομα διαλλείματα για νερό ενδιάμεσα.
Την πεζοπορία υποστηρίζει με την παρουσία στελεχών της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Υπεύθυνη αποστολής: Κική Τσακαλδήμη, με βοηθό τον Δημήτρη Κωστόπουλο.
Υπεύθυνος ασφάλειας: Κώστας Χαριτόπουλος.
Όλες τις πληροφορίες θα βρείτε στο www.dromeasthrace.eu

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ:
1. Πλήρης ενημέρωση για τις οδηγίες- & εγγραφές, από την ιστοσελίδα του συλλόγου www.dromeasthrace.gr, στο fb, instagram και στα τηλέφωνα επικοινωνίας.
2. Η μετακίνηση θα γίνει με ναυλωμένα λεωφορεία, ένα από Αλεξ/πολη και ένα από Κομοτηνή, με περιορισμό ατόμων λόγω covit, αλλά και ΙΧ.
3. Με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 18 ευρώ για ενήλικες, 32 για ζευγάρια και στα 15€ για παιδιά άνω των 12 ετών (με συνοδεία γονέα) (δεν περιλαμβάνεται στο ποσό το φαγητό στην ταβέρνα και οι είσοδοι στο αρχαίο θέατρο και στο μουσείο της Μαρώνειας).
4. Με το ΙΧ το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 10 ευρώ για ενήλικες, 18 για ζευγάρια και στα 8€ για παιδιά άνω των 12 ετών (με συνοδεία γονέα) (δεν περιλαμβάνεται στο ποσό φαγητό στην ταβέρνα και οι είσοδοι στο αρχαίο θέατρο και στο μουσείο της Μαρώνειας). Στο ποσό περιλαμβάνεται η επιστροφή με λεωφορείο από τα Πετρωτά στην Μαρώνεια.
5. Θα υπάρξει μέγιστος αριθμός συμμετοχής, που μόλις συμπληρωθεί, κλείνει η εκδρομή.
6. Δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική φόρμα:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSellbV7MN4HDMmJjzLqCCC6H8c8XSkoT1RNgvJ21WGEVaF3Xw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&gxids=7757
7. Για τους κατοίκους Αλεξ/πολης, εγγραφές μπορούν να γίνονται και στο στάδιο Φώτης Κοσμάς (γραφείο ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ), καθημερινά 4.30-8.00μμ
8. Οι εγγραφές γίνονται στην παραπάνω φόρμα αφού έχετε πληρώσει την συνδρομή σας στην τράπεζα Πειραιώς, στον λογαριασμό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΦΕΑ
(GR72 0172 3560 0053 5609 5506 493). Εάν γίνει η κατάθεση από άλλη τράπεζα υπάρχει έξτρα κόστος 4 ευρώ, που πρέπει να το βάλετε επιπλέον στην ίδια κατάθεση
9. Για τα μέλη του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, υπάρχει έκπτωση 10%.
10. Ο κάθε πεζοπόρος θα υπογράψει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, ανάληψη ευθύνης και υγείας, που θα δοθεί από τον υπεύθυνο του Συλλόγου.
11. Φροντίστε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω covit, για την μεταφορά με λεωφορείο, αλλά και λόγω του συνολικού αριθμού συμμετεχόντων.
———————-
Όσοι δεν έχουν παραλάβει τις αποδείξεις τους από την προηγούμενη πεζοπορία της Αισύμης, να το κάνουν από την γραμματεία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ στο στάδιο, καθημερινά 4.30-8μμ
———————-

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:
Σκοπός του τμήματος είναι να μυήσει το ευρύ κοινό της περιοχής στο πνεύμα ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής που περιλαμβάνει χρόνο στην φύση πεζοπορώντας αλλά και την γνωριμία με τη ζωή στο βουνό, τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και την καλύτερη κατανόηση του φυσικού μας κόσμου.
Επίσης στόχος του τμήματος είναι η γνωριμία των παιδιών και εφήβων με την δραστηριότητα της πεζοπορίας ώστε να εξοικειωθούν από νεαρή ηλικία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όντας σε ένα βουνό, βελτιώνοντας τις ικανότητες και δεξιότητές τους ενώ παράλληλά αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό.
Γίνετε μέλος του συλλόγου συμπληρώνοντας την φόρμα που θα προμηθευτείτε από τα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται εντός του σταδίου Φώτης Κοσμάς, στην Αλεξανδρούπολη.

Πεζοπορικός Εξοπλισμός Ελάχιστος Απαραίτητος Εξοπλισμός
Ελαφρά Ορειβατικά Υποδήματα και ιδανικά Εύκαμπτες Ορειβατικές Μπότες (να καλύπτουν τον αστράγαλο) X
Μικρό Σακίδιο Πλάτης X
Καπέλο Ηλίου X
Αντηλιακό X
Μπατόν
Αντιανεμικό-Αδιάβροχο X
Υδροδοχείο 1,5lt- 2lt συνολικά X
Γυαλιά Ηλίου X
Σκούφο – Γάντια X
2ο t-shirt και φόρμα (αλλαξιά) Χ
Ελαφρύ τζάκετ X
Ισοθερμικό X
Fleece X

Κάλτσες Συνθετικές Ορειβατικές X
Κολατσιό (πχ ξηροί καρποί, σοκολάτα, σάντουιτς κτλ) Χ
Ατομικό Φαρμακείο
Μακρύ παντελόνι (ιδανικά πεζοπορικό) Χ

*Οπού «Χ» δηλώνεται η ανάγκη χρήσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού από όλους τους συμμετέχοντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *