Γνωρίστε το ράγκμπυ λιγκ (Rugby League)

Γνωρίστε το ράγκμπυ λιγκ (Rugby League)

Το ράγκμπυ λιγκ (Rugby League) είναι ένα από τα αρκετά παρόμοια και πολύ δημοφιλή παιχνίδια που παίζονται σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ δημοφιλές στις χώρες της Ωκεανίας και Αγγλία. Κορυφαίες ομάδες είναι η Αυστραλία, η Ν.Ζηλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Το Rugby League είναι παρόμοιο με το Rugby Union, ενώ «ξαδέλφια» του αθλήματος, είναι τα: Touch Rugby, Tag Rugby, Beach Rugby, American Football, Aussie Rules Football και Gaelic Football.

Τα αθλήματα αυτά κατάγονται από τον αρχαιοελληνικό Επίσκυρο, που οι Ρωμαίοι το παράλλαξαν στο Harpastum, πέρασε από το μεσαιωνικό Calcio Fiorentino και το Αγγλοσαξονικό Mob Football, ώσπου να διαμορφωθούν οι κανόνες του περίπου πριν από 150 χρόνια στην Αγγλία (περισσότερα στην ιστοσελίδα www.worldrugbyleague.org) .

To Ράγκμπυ Λιγκ, παίζεται σε γήπεδο διαστάσεων 120 Χ 68 μέτρων (περίπου όπως του ποδοσφαίρου). Η κάθε ομάδα αποτελείται από 13 βασικούς και 4 αναπληρωματικούς παίκτες. Μπορούν να γίνουν έως 12 αλλαγές. Σκοπός του παιχνιδιού είναι, η επιτιθέμενη ομάδα, να αγγίξει τη μπάλα στη ζώνη μετά την τελική γραμμή. Έτσι κερδίζει 4 πόντους. Στη συνέχεια εκτελείται σουτ, όπου αν η μπάλα περάσει ανάμεσα στα κάθετα δοκάρια και πάνω από το οριζόντιο (του τέρματος σε σχήμα Η), η ομάδα κατακτά άλλους 2 πόντους. Σε κτυπήματα πέναλτυ, το τέρμα αποδίδει 2 πόντους. Αν κάποιος παίκτης σουτάρει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το τέρμα μετρά για ένα πόντο.

Βασικός κανόνας είναι πως η μπάλα μεταβιβάζεται προς συμπαίκτη με τα χέρια, προς τα πίσω. Αν όμως η μεταβίβαση γίνει με τα πόδια, γίνεται προς τα μπροστά, αλλά ο συμπαίκτης που θα πιάσει τη μπάλα, πρέπει να βρισκόταν πιο πίσω από αυτόν που κλώτσησε τη μπάλα (όπως το offside στο ποδόσφαιρο). Οι τεχνικές παραβάσεις τιμωρούνται με διεκδίκηση scrum και οι αντιαθλητικές με penalty.

Κάθε σωματότυπος μπορεί να παίξει rugby league. Συνήθως οι βαρύτεροι παίκτες αποτελούν την μπροστινή γραμμή. Οι ελαφρείς και πιο γρήγοροι, είναι οι επιθετικοί που παίρνουν τη μπάλα και τρέχουν να πετύχουν άγγιγμα.

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.rugbyleague.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *