Περπάτημα για Απώλεια Λιπώδους Ιστού. Είναι τελικά Αποτελεσματικό ?

Περπάτημα για Απώλεια Λιπώδους Ιστού. Είναι τελικά Αποτελεσματικό :

Ο κωδικός 6 κατά την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού μας, δημιούργησε χιλιάδες βαδιστές, πολλοί από τους οποίους το καθιέρωσαν ως τρόπο ζωή τους πλέον και ως τρόπο αντιμετώπισης των περιττών σωματικών κιλών τους. Πολλοί όμως εγκατέλειψαν γιατί δεν είδαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε χρόνους ρεκόρ, όπως φανταζότανε…
Πολλοί όμως συνεχίζουν με υπομονή και συνέπεια και βλέπουν με τον χρόνο αποτελέσματα και έτσι έχουν εισάγει το συστηματικό περπάτημα στην καθημερινότητα τους και όχι μόνο.
Ποιά είναι η αλήθεια όμως και η πραγματικότητα ;
Το περπάτημα κατά αρχήν είναι ένα εύκολο είδος άσκησης, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές η σωματικές απαιτήσεις, προσαρμόζεται παντού ( πόλη, στάδιο, βουνό, θάλασσα , αυλή σπιτιού ), χωρίς ανάγκη ακριβού εξειδικευμένου εξοπλισμού, γίνεται με παρέα η και χωρίς, είναι ευχάριστο και κοινωνικό και χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, ούτε αναγκαστικών μετακινήσεων. Διάθεση, υπομονή και χαμόγελο τα μόνα αναγκαία εφόδια που χρειάζεται.
Πολλοί όμως αναρωτιούνται εάν είναι και αποτελεσματική μορφή άσκησης και όχι μόνο ψυχαγωγική και ιδιαίτερα για την απώλεια του σωματικού τους λίπους.
Για την βελτίωση του καρδιοαγγειακού συστήματος μας και του αναπνευστικού μας με το περπάτημα είναι χιλιάδες οι μελέτες που το αποδεικνύουν περίτρανα.
Όσο δε αφορά την αποτελεσματικότητα του για την ορθή λειτουργία της ορθοσωμικής μας στάσης, την υγιή υποστήριξη της σπονδυλικής μας στήλης, την απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό μας και αναρίθμητα άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, τα επιστημονικά δεδομένα είναι αναρίθμητα και χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Όμως τελικά με την απώλεια σωματικού λίπους τι συμβαίνει πραγματικά ;
Χάνεται σωματικό λίπος με το περπάτημα η όχι ;
Εδώ έχουμε πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα. Οι κύριοι λόγοι αυτής της διαφορετικότητας των αποτελεσμάτων έχουν κοινούς παρονομαστές την έλλειψη υπομονής και την άναρχη και μη συστηματική υλοποίηση του.
Και να προσθέσουμε και έναν τρίτο συχνό παρονομαστή την μεγάλη αύξηση του φαγητού μετά από το περπάτημα …
Πολλά άτομα δυστυχώς ψάχνοντας το μαγικό χάπι η τρόπο γρήγορου αδυνατίσματος και επιζητώντας ταχύτατα αποτελέσματα δεν έχουν την υπομονή να συνεχίσουν. Επίσης πολλά άτομα δεν χρησιμοποιούν το βάδισμα με τους τρόπους και συχνότητες που θα τους τους αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Το γρήγορο περπάτημα έχει αποδειχθεί από πολλούς ερευνητές ως μία από τις αποτελεσματικότερες cardio ασκήσεις για σημαντική καύση θερμίδων και μείωση του ανθρώπινου λιπώδη ιστού, υποδόριου και σπλαχνικού.
Για να υπάρξουν όμως αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται συστηματικά και με τρόπο που θα λειτουργήσει ευεργετικά.
Ο ρυθμός του βαδίσματος παίζει καθοριστικό ρόλο για την καύση των θερμίδων. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας ρυθμός βαδίσματος με 60 – 70 ο/ο της Μ.Κ.Σ. είναι ο ιδανικότερος για την πλήρη λειτουργία του μεταβολισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή τόσο γρήγορο περπάτημα ώστε να μπορείς να μιλάς με το ζευγάρι σου, αλλά όχι βέβαια να ανοίγεις και ολόκληρη συνεχόμενη συζήτηση επί 1 ώρα.
Ένας ρυθμός των 5 – 6 χιλιομέτρων την ώρα φαίνεται ως μία πολύ καλή πρόταση για την δημιουργία του επιθυμητού ρυθμού.
Μία ημερήσια διάρκεια των 60 – 80 λεπτών και με τον απαραίτητο ρυθμό, είναι ιδανική για την μείωση του σωματικού μας λίπους.
Ένα άθροισμα περίπου 3 – 4 ωρών την εβδομάδα , με τους προαναφερόμενους όρους, δείχνει να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Η χρήση διαφοροποίησης των κλίσεων του εδάφους, σε συχνά διαστήματα, αυξάνει ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα. Επίσης σε αραιά διαστήματα κάποιες αυξήσεις της έντασης του περπατήματος λειτουργεί προσθετικά με θεαματικά αποτελέσματα.
Συνεπώς για να υπάρξουν αποτελέσματα για την μείωση του σωματικού μας λίπους από το περπάτημα πρέπει να γίνει συστηματικά, συνειδητά και οργανωμένο προπονητικά. Ο ρυθμός, η ημερήσια διάρκεια, η εβδομαδιαία ποσότητα, οι αλλαγές κλίσεων του εδάφους, οι μικροαυξήσεις στον ρυθμό, είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Η Οργάνωση, η συνέπεια και η υπομονή θα ανταμείψουν σίγουρα τον βαδιστή,
Απαραίτητα όμως πρέπει να προσέξει την παγίδα της αύξησης πρόσληψης τροφής.
Το περπάτημα ‘’ ανοίγει ‘’ την όρεξη, όπως καλά λένε ! Μεγάλη αλήθεια, αλλά και μεγάλη παγίδα για τον στόχο της απώλειας λίπους. Καύση λίπους χωρίς να προσοχή στην διατροφή δεν γίνεται με κανέναν τρόπο.
Επιλέξτε τα παπούτσια που ταιριάζουν στο δικό σας πόδι, ενυδατωθείτε, δείξτε συνέπεια, κάνετε σωστό προγραμματισμό, προσέξτε την διατροφή σας και κυρίως δώστε χρόνο στο περπάτημα να σας ανταμείψει. Τα θαύματα δεν γίνονται σε 2 -3 εβδομάδες. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή, προγραμματισμός, εγκράτεια και πίστη σε αυτό που κάνετε !

ΠΟΛΥΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Κ.Φ.Α.
Επιστημονικός Συνεργάτης Δρομέα Θράκης
Μέλος Δ.Σ. Ε.Γ.Β.Ε.
Διδάσκων ΣΕΦΑΑ – ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *