Οι επιδράσεις του RUN GREECE Αλεξ/πολης, στην τοπική κοινωνία

“Οι επιδράσεις του RUN GREECE Αλεξ/πολης, στην τοπική κοινωνία”

Άρθρο του Κώστα Πατερόπουλου (Τεχνικός Δ/ντης ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ)

Το RUN GREECE στην Αλεξ/πολη, συμπληρώνοντας φέτος οκταετία ζωής αφήνει αποτυπωμένη την τεράστια επιτυχία στις καρδιές και στις συνήθειες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η παρακαταθήκη που έχει δημιουργήσει, αποτυπώνεται στην έρευνα που κάναμε σε 200 δρομείς , κατοίκους της Αλεξ/πολης, που συμμετείχαν στον αγώνα του 2018 και παρουσιάσαμε στο πανελλήνιο συνέδριο αθλητικού μάνατζμεντ (ΕΛΛΕΕΔΑΑ).

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενδιαφέροντα και δείχνουν τις επιδράσεις του αγώνα στην τοπική κοινωνία.

Θετικά και πολύ θετικά επηρέασε το RG στην αύξηση συχνότητας της άθλησης (55%) των συμμετεχόντων, ένα 90% “έτρεξε”τον πρώτο αγώνα στη ζωή του στο RG, ενώ το 65% αγωνίζεται μόνο στα RG της Αλεξ/πολης.

Κάθε χρόνο ανανεώνεται ο πληθυσμός συμμετεχόντων, με το 40% να είναι “πρωτάρηδες”, ενώ το 11% είχε πάρει μέρος και στους 5 πρώτους αγώνες.

Ο βαθμός ικανοποίησης των αθλητών, όσων αφορά τον αγώνα, είναι στο 75%, πολύ καλός έως άριστος.

Οι λόγοι που επιχείρησαν την πρώτη τους συμμετοχή οι δρομείς, ήταν η νέα εμπειρία(38%), η αθλητική τους κουλτούρα(19%), η συμμετοχή τους σε μεγάλη γιορτή(22%), η στήριξη της πόλης(17%) και το κυνήγι επιδόσεων μόλις με 4%.

Πλήρη αποδοχή είχε η ερώτηση εάν πρέπει οι τοπικοί φορείς να στηρίζουν τον αγώνα.

Τέλος οι δρομείς πιστεύουν ότι η Αλεξ/πολη κέρδισε από το RG: αθλητική κουλτούρα(34%), βελτίωση συνηθειών υγείας πολιτών(30,5%), φήμη προβολής(25%) και οικονομική ανάπτυξη(11%).

 

Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρω κάποιες σκέψεις.

Η πρώτη 8ετία του RG Αλεξ/πολης, ολοκληρώνεται φέτος με αγώνες με όλες τις συνθήκες, ακόμη και πάρα πολύ κακές, αποδεικνύοντας ότι ό αγώνας έχει ένα κοινό δυναμικό που συμμετέχει και στα δύσκολα, ότι το επίπεδο οργάνωσης του δεν μειώνεται στο παραμικρό ότι και να συμβεί, αλλά και ότι η ασφάλεια του είναι σε υψηλά επίπεδο.

Να θυμηθούμε γρήγορα με δύο κουβέντες ποιο είναι το RG. Καθιερώθηκε το 2013 από το ΣΕΓΑΣ με τις πρώτες 5 πόλεις, Ηράκλειο-Γιάννενα-Καστοριά-Πάτρα-Λάρισα. Η Αλεξ/πολη έγινε η 6η πόλη της σειράς το 2014 και την Ρόδο να συμπληρώνει την επτάδα πόλεων RG το 2017.

Με φιλοσοφία απλή αλλά δυνατή, σκοπό έχει να «μεταδώσει το μικρόβιο» της άθλησης σε όσους περισσότερους Έλληνες.

Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου, το RG κατάργησε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δρομείς της περιφέρειας και του κέντρου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν σε ένα υψηλού επιπέδου-αγωνιστικά και οργανωτικά αγώνα μαζικής συμμετοχής στο κέντρο και στην παραλία της Αλεξ/πολης.

Εκτός όμως από τα προφανή πλεονεκτήματα της διοργάνωσης, στην βελτίωση της δημόσιας υγείας, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των πολιτών, την ενίσχυση της θετικής ενέργειας -το RG συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του δρομικού κινήματος, το οποίο δεν αποτελεί πια μόδα, αλλά είναι στάση ζωής για τον Έλληνα.

Επιπλέον το RG αποσκοπεί στην προβολή της πόλης και την ενδυνάμωση της αθλητικο-τουριστικής οικονομίας. Η πόλη ζωντανεύει με πολίτες όλων των ηλικιών να ξεχύνονται στους δρόμους, αθλούμενους να μετακινούνται, τις οικογένειες να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και όλοι να μοιράζονται την χαρά της συμμετοχής.

Για την περιφέρεια ΑΜΘ, αποτελεί την μαζικότερη αθλητική διοργάνωση, με την μεγαλύτερη πανελλήνια προβολή προς τον αγώνα και προς την πόλη.

Από το 2014 και τις 1800 συμμετοχές, το RG έφτασε στον διπλασιασμό των συμμετεχόντων μέσα στην πρώτη πενταετία. Η τελευταία 3ετία λόγω κόβιτ δεν είναι αντικειμενικά συγκρίσιμη.

Το RG θα παραμείνει μια αθλητική γιορτή για όλους τους ανθρώπους, πέρα από φύλο, θρησκεία και φυσικά ηλικία. Ένα αθλητικό γεγονός που αξιοποιεί σε μέγιστο επίπεδο την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μαζί με την τεχνογνωσία του ΣΕΓΑΣ, την οικονομική στήριξη, αλλά και την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου και της ΑντιΠεριφέρειας, ως συνδιοργανωτές του αγώνα, καθώς και των χορηγιών μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων, που αντιλαμβάνονται την απήχηση του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος.

Μαζί με τους συνδιοργανωτές, καθοριστική είναι και η παρουσία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, οργανώσεων, επιχειρήσεων, σωματείων και φυσικά εθελοντικών ομάδων και ελεύθερων εθελοντών.

Η ανάπτυξη του εθελοντισμού στον αγώνα της πόλης μας είναι μοναδική και καλή πρακτική για όλη την Ελλάδα, πρωτοτυπώντας με την δημιουργία την γιορτή βράβευσης των εθελοντών του αγώνα.

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ υποστηρίζει με όλο το δυναμικό του και τα μέλη του τον αγώνα και θα είναι εκεί!!!!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *