Ο ΔΡΟΜΕΑΣ τρέχει στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ 2023

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ με τον Γιάννη Πανταζή, τρέχει στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ 2023

Το Σπάρταθλο είναι ένας διεθνής αγώνας υπερ-απόστασεις 245 χιλιομέτρων που πραγματοποιείται κάθε τέλη Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη και τερματισμό το άγαλμα του Λεωνίδα, με σκοπό την ιστορική αναδρομή των βημάτων του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει καταχθεί ανάμεσα στους δυσκολότερους αγώνες υπέρ-απόστασης σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην χώρα μας. Οι λόγοι είναι οτι οι αθλητές καλούνται να καλύψουν την υπόψη απόσταση εντός χρονικού ορίου των 36 ωρών (μία-μισή ημέρα όπως και ο Φειδιππίδης), καθώς να κάνουν διαδοχικά περάσματα μεταξύ 75 σταθμών ελέγχου εντός υποδεέστερων χρονικών περιορισμών. Επιπλέον, λόγω των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών αυξάνεται αθροιστικά το όλο εγχείρημα.

Από την διοργάνωση έχει τεθεί περιορισμός στις συμμετοχές των αθλητών σε 50 Έλληνες δρομείς και 300 δρομείς από λοιπές χώρες. Οι παραπάνω αθλητές πρέπει για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής πρέπει να έχουν ολοκληρώσει συγκεκριμένους αγώνες/κριτήρια ώστε να κερδίσουν μία θέση στην κληρωτίδα ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Γράφει ο Γιάννης Πανταζής

Αναφορικά με την δική μου συμμετοχή, τον Μάρτιο του 2022 κάλυψα την απόσταση των 182 χλμ, σε μια κυκλική διαδρομή 2 χλμ, στο κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, σε χρόνο μικρότερο των 24 ωρών (ως μία από τις προϋποθέσεις) και ηλικία 24 ετών. Έτσι λοιπόν ένα χρόνο αργότερα στέκομαι τυχερός να μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω ανάμεσα στους 50 Έλληνες δρομείς και να κυνηγήσω αυτό το “τρελό” μου όνειρο, με σκοπό να δώσω την σπίθα και το κίνητρο σε αθλούμενους και μη, ερασιτέχνες, να θέτουν μεγάλους στόχους και πως όλα είναι εφικτά αρκεί κανείς να το πιστεύει και να το θέλει αρκετά. Κάνοντας την πρώτα ψυχική και μετά σωματική, υπέρβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *